ІНСТРУКЦІЯ
під час ручної обробки металу
До початку роботи
1. Правильно одягніть спецодяг (фартух з нарукавниками або халат) та головний убір: берет або косинку). Ретельно підберіть волосся і заправте кінці косинки.
2. Під час рубання металу надіньте окуляри.
3. Перевірте наявність інвентаря (совки, сітка, щітка для чищення напилків, сидіння, підставної решітки).
4. Перевірте стан інструментів індивідуального користування, розкладіть їх у порядку, встановленому вчителем. У разі несправності інструментів, повідомте про це майстра.
5. Перевірте, чи немає на заготовці сучків, тріщин, обтешіть заготовку до потрібної форми, після чого надійно закріпіть її у центрах на верстаті, що обертається.
6. Перевірте стан верстатних лещат (губки лещат повинні бути щільно пригвинчені, насічка не спрацьована).
Під час роботи
1. Міцно закріпіть оброблювальну деталь у лещатах. Важіль лещат опускайте плавно, щоб не пошкодити рук.
2. Роботу виконуйте тільки справними інструментами.
3. Не перевіряйте пальцями якість обпилювальної поверхні.
4.Для запобігання травм, стежте за тим, щоб:
- поверхня бойків молотків, кувалд, була опуклою, а не збитою;
- інструменти із загостреними кінцями-хвостовиками мали дерев’яні ручки встановленої форми, які щільно прилягають, без розколів і тріщин;
- ударні різальні інструменти мали не збиту поверхню;
- зубило мало довжину не менше 150 мм, при чому відтягнута його частина дорівнювала 60-70 мм;
- під час роботи напилками пальці були на поверхні напилків.
5. Не користуйтесь ключами, що мають зів більшого розміру, ніж гайки, не видовжуйте рукоятку ключа накладанням двох ключів.
6. Користуйтеся слюсарними інструментами тільки за їх прямим призначенням.
7. Відрізану під час різання ножицями заготовку з листового металу притримуйте рукою в рукавиці.
Після закінчення роботи
1. Перевірте стан інструментів і в разі несправності повідомте майстра.
2. Приведіть інструмент в порядок.
3. Ретельно приберіть робоче місце. Відходи складіть у спеціальний ящик.
4. Покладіть інструменти в порядку, встановленому майстром.